Landelijke keuken – de warme sfeer van het platteland

Een gezellige, warme keuken, zegt de een. Een Swiebertje-keuken, vind de ander. Zoveel mensen, zoveel meningen. De dorpse keuken wordt in elk geval wel gezien als een keuken waar je graag zit, waar een ouderwetse gezelligheid keukenprins is. Deze keukeninrichting komt voort uit de herenboerderijen op het platteland die vaak een eigen grote keukenruimte hadden; dit in tegenstelling tot de arbeidershuisjes. Tegenwoordig kan een landelijke keuken qua stijl heel erg vloeken met een interieurinrichting zoals bijvoorbeeld een industriële stijl. Ook kan een pastorale keuken prachtig passen bij een bepaalde stijl. Neem bijvoorbeeld de lekker drukke bohémien stijl die goed harmonieert met de landelijke woonstijl. 

Kleuren van de landelijke keuken

De landelijke keuken heeft een aantal kenmerken die in dit artikel aan de orde komen. Allereerst is er altijd sprake van rustieke materialen. Het gaat dan vooral om hout, keramiek en steen. Kastdeurtjes zijn van hout, werkbladen vaak van natuursteen en de betegeling is gebruikelijk in terracotta gehouden. Deze elementen dragen bij aan een authentieke keukenuitstraling. Die sfeer wordt dan ‘warm’ gemaakt door een kleurenpalet te nemen dat uitnodigend aandoet. Denk hierbij aan zachte tinten zoals:

• Crème

• Beige

• Taupe

• Zachtgroen

• Lichtblauw

Al deze tinten geven rust en associëren met comfort.

Handgemaakte kwaliteit van de landelijke keuken

De pastorale keuken past niet heel goed bij een minimalistische interieurstijl. Daarvoor is het decoratieve element te belangrijk. Want zo’n keuken heeft vaak bewerkte paneeldeurtjes, handgesneden en vaak houten ornamenten, tegels met decoratiepatroon en vrij traditionele handgrepen en knoppen. Alles ademt eigenlijk ‘ambacht’ in zo’n keuken. De drukte wordt nog eens sterker gemaakt door te werken met open planken en vitrinekastjes. Bij de rustieke keuken worden niet alle zaken weggesloten achter strakke gesloten deuren, het is eerder een etalage van keukenzaken. Het servies, het glaswerk, de potten en pannen en het verdere keukengerei mogen gezien worden!

Losse onderdelen? Prima!

Bij een rustieke keuken wordt ook niet alles in één vaste opstelling gestopt. Zo staan er losse boerenkasten met brede panelen en robuuste scharnieren. Aandachtspunten in een keuken die de landelijke charme versterken. Geen keukeneiland om aan te zitten ook, eerder een traditionele boerderijtafel. Die de lunch en het diner dient maar ook geldt als een centrale ontmoetingsplek om avonden lang aan te keuvelen. Wat bij de gemiddelde keuken ook niet mag ontbreken is óf een houtkachel óf een open haard. Flakkerend vuur hoort bij de gezelligheid en geeft meteen ook de nostalgie van weleer goed weer. De landelijke keuken uitstraling krijgt verder cachet door accessoires zoals:

• Rieten manden

• Vintage keukengerei

• Koperen potten en pannen

• Gordijnen en tafelkleden met bloemmotieven

Warm licht is de goede keuze

Bij de Scandinavische woonstijl is natuurlijk licht bijna verplicht. Bij de landelijke woonstijl is natuurlijk daglicht ook een echte asset. De keuken zelf heeft dan ook grote ramen die veel daglicht binnenlaten. Vitrage kan het vele licht verder romantisch filteren. Dit alles dient de gezelligheid. TL-armaturen zijn uit den boze maar ook helwit kunstlicht verstoort de landelijke sfeer. Het hangt een beetje af van het formaat van de keuken maar als er een gezellige zithoek in past, helpt dit ook om de landelijke keuken nog fraaier te maken. Mensen die een industriële of minimalistische stijl verkiezen, kunnen beter geen keuken in landelijke stijl kopen. Maar wie de cottage stijl waardeert, die heeft echt baat bij een keuken in landelijke stijl. Want gezelligheid en materialen van zo’n keuken passen naadloos bij de rustieke en charmante cottage stijl.

Wil jij meer op het budget letten? Check dan eens de toonzaal keukens!